Skupina SHP aj napriek pandémii masívne investuje na Balkáne

15.04.2021 Bratislava

Bratislava 15.apríla (Teraz.sk) - Od roku 2017 skupina SHP narástla na Balkáne formou akvizície závodu Paloma v Slovinsku, ktorý patrí medzi najznámejších výrobcov papierovej hygieny v tomto regióne. Po navýšení kapacít výroby papiera vo svojich závodoch skupina SHP pokračuje v ambicióznom tempe investícií aj v roku 2021 s plánom zamerať sa na rozvoj spracovania hygienického papiera a jeho distribúcie. Jedná sa o obstaranie nových zariadení na spracovanie výrobkov ako sú toaletný papier a kuchynské utierky v celkovej kapacite 55000 ton ročne pre kľúčové trhy strednej a juhovýchodnej Európy ako aj výstavbu automatického skladu na zlepšenie distribúcie hotových výrobkov.

Závod SHP Celex v meste Banja Luka (Bosna a Hercegovina), ktorý je vysoko konkurencieschopné aktívum skupiny SHP, sa stal regionálnym centrom pre výrobu a distribúciu segmentu priemyselnej hygieny. Zároveň skupina SHP investuje do obstarania novej výrobnej linky pre segment maloobchodu s cieľom navýšenia kapacity výroby a zlepšenia dostupnosti výrobkov na Balkáne. Doteraz bolo do rozvoja výroby investovaných 60 mil. konvertibilných mariek (približne 30,6 mil. EUR).

„Naším cieľom je rozvoj závodov na výrobu produktov ako sú toaletný papier, kuchynské utierky ale aj ďalšie hygienické výrobky pre miestny trh a export. Plánujeme obstarať novú linku s kapacitou 15000 ton ročne, pričom pre porovnanie, ročná spotreba hygienických výrobkov v Bosne a Hercegovine je 20000 ton,“ uviedol Richard Žigmund, generálny riaditeľ skupiny SHP.

Závod bol založený v roku 1966 ako najmodernejšia papiereň v bývalej Juhoslávii. V roku 2001 ho kúpila skupina SHP, ktorá patrí do portfólia silného česko-slovenského investičného holdingu ECO-INVESTMENT a.s. „V pláne skupiny pre SHP Celex je stať sa regionálnym centrom holdingu. Nákupom nových strojov a novej výrobnej linky zvýšime objem výroby, a tiež počet zamestnancov,“ povedal prezident a predseda predstavenstva holdingu ECO – INVESTMENT a.s. Milan Fiľo.

ECO-INVESTMENT, a.s. je česko-slovenský priemyselno-investičný holding, ktorý pokrýva dlhodobé investície v rámci celej Európy. Hlavnými oblasťami investícií sú výroba celulózy a papiera, energetika, potravinárstvo a reality. Od jeho založenia je holding prítomný vo viacerých charitatívnych projektoch v oblasti zdravotníctva, vzdelania, kultúry a športu.
 

Vyberte región

mark